Czy Polacy wyrzucają dużo jedzenia? Jak zapobiegać marnotrawstwu?

piątek, czerwca 23, 2017

Problem marnotrawstwa żywności na świecie można uznać za powszechny. Zjawisko wyrzucania jedzenia występuje zarówno w hipermarketach, jak i w naszych domach. W ostatnim czasie przedsiębiorstwa z sektora spożywczego zaczynają działać w kierunku ograniczenia marnotrawstwa. Warto jednak przede wszystkim odpowiedzieć sobie na pytanie: jak my możemy zapobiegać marnotrawstwu we własnym domu?


Dobry zwyczaj - nie wyrzucaj

Marka Beko postanowiła przyjrzeć się bliżej zwyczajom Polaków i ich życiu codziennemu. Dzięki Wielkiemu Badaniu Beko dowiadujemy się, jakie Polacy mają zwyczaje dotyczące jedzenia i zakupów. Okazało się, że aż 65% badanych wyrzuca jedzenie przynajmniej raz w miesiącu. Wyniki mogą budzić także pewne zaniepokojenie, jeśli spojrzymy na tygodniowe pozbywanie się jedzenia. Do wyrzucania produktów spożywczych co najmniej kilka razy w tygodniu przyznaje się aż 16% badanych.

Z pewnością bodźcem, który mógłby wpłynąć na zmniejszenie zjawiska wyrzucania żywności, mogłaby okazać się możliwość wydłużenia okresu świeżości jedzenia. Z pomocą przychodzi technologia w lodówkach Beko - komora EverFresh+. Minimalizuje ona wahania temperatury wewnątrz szuflady poprzez zastosowanie uszczelki naokoło pokrywy. Dzięki temu otwarcie drzwi chłodziarki nie zmienia temperatury wewnątrz, a specjalnie wytłoczona, perforowana pokrywa gwarantuje wysoki poziom wilgotności. Te czynniki, oraz brak skraplającej się wilgoci na dnie czy ściankach szuflady, stwarzają idealne warunki do długotrwałego przechowywania warzyw i owoców. 

Zaplanuj dobre nawyki

Na proces marnotrawienia jedzenia wpływa także częstotliwość robienia zakupów. Czasem zdarza, że podczas wizyty w sklepie kupimy więcej produktów niż zakładaliśmy. Wielkie Badanie Beko ujawniło, że statystycznie aż 35% Polaków robi zakupy codziennie. Od 3 do 6 razy w tygodniu do sklepu zagląda 44% badanych, a tylko 20% robi zakupy spożywcze 2 razy w tygodniu lub rzadziej. W podjęciu próby ograniczenia wyrzucania żywności może pomóc świadome planowanie oraz tworzenie listy zakupów. Twoim głównym problemem z przechowywaniem żywności jest nieustanna walka z molami spożywczymi? Znamy sposób na to, jak pozbyć uciążliwych owadów bezpowrotnie! Sprawdź koniecznie na przygotowanym filmie: TU.

Prócz dobrych zwyczajów, warto pomyśleć także o technologiach, które pomogą nam rzadziej chodzić na zakupy. Technologia Neo Frost w lodówkach Beko polega na rozdzieleniu części chłodzącej od mrożącej w obiegu powietrza. Każda z nich pracuje niezależnie pod względem temperatury, wilgotności, nawiewu powietrza. Dzięki temu w lodówce Neo Frost zamrażarka jest bez szronu i lodu, a chłodziarka z wymianą powietrza, suchym wnętrzem i wysokim poziomem wilgoci, który po prostu nie wysusza żywności. Długo przechowasz swoje produkty bez pleśni i wysuszania, a zapachy między komorami nie będą się mieszać.

Technologia oszczędności

Dzięki systemowi Neo Frost zaoszczędzamy czas i energię, przez co użytkowanie lodówki będzie proste jak nigdy dotąd. Nie musimy się martwić również o zachowanie odpowiedniej temperatury wewnątrz lodówki - wbudowany czujnik zrobi to za nas. Dzięki temu przechowywana żywność pozostanie świeża na dłużej. Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób, które przechowują w lodówce większe ilości warzyw, owoców lub produktów o krótkim terminie ważności. Beko wyposaża swoje lodówki również w  aktywny jonizator, który oczyszcza przestrzeń w chłodziarce z bakterii i wirusów. Aktywny jonizator na bieżąco neutralizuje wszystkie niechciane mikroustroje, które mogą powodować powstawanie nieprzyjemnego zapachu wewnątrz lodówki. Ponadto zapachy nie mieszają się ze sobą, więc nie musimy się martwić o zapakowanie każdego produktu do oddzielnego pojemnika. Ta innowacyjna technologia nie tylko oczyszcza wnętrze chłodziarki, ale również kontroluje świeżość i neutralizuje powietrze znajdujące się między półkami, przez co zachowany jest jego odpowiedni obieg. W sytuacji, w której przez nieuwagę wstawimy do chłodziarki koszyczek malin i któraś jest spleśniała, jonizator zapobiegnie krążeniu zalążków grzybów w powietrzu. Aktywny jonizator wpływa także na jakość przechowywania produktów, dzięki czemu możesz cieszyć się ich świeżością przez dłuższy czas.

Beko, jako oficjalny partner odpowiedzialnych łasuchów uważa, że na zmniejszenie zjawiska marnotrawienia żywności ma wpływ każdy z nas. Dzięki usystematyzowaniu swoich zwyczajów zakupowych, dobremu planowaniu i najnowszej technologii, możemy nie tylko zwiększyć ilość swojego czasu wolnego i zaoszczędzić pieniądze, ale również być bardziej ekologiczni.

Jak dobrze Polacy znają swoje sprzęty AGD? Jak długo zajmują im obowiązki domowe? Znajdź odpowiedzi na te i inne pytania na stronie z wynikami Wielkiego Badania Beko smart.beko.pl/artykuly/

Oszczędzaj cenny czas, poznaj domowe triki Beko! Wejdź na Smart Beko i zobacz video porady.


Wyniki podane w artykule opracowane są na podstawie badania opinii przeprowadzonego na stronie internetowej marki Beko www.smart.beko.pl - Wielkie Badanie Beko, 2017 r.



Przeczytaj również

0 komentarze

Facebook

Prawa autorskie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie zdjęć i tekstu, przetwarzanie (w całości lub części) bez mojej zgody. W przypadku nieuszanowania praw autorskich na podstawie art.78, art.81 Ustawy o Prawie Autorskim oraz prawach pokrewnych z dn. 04.02.1994r. sprawa zostanie skierowana do odpowiednich organów.