Czy Polacy wyrzucają dużo jedzenia? Jak zapobiegać marnotrawstwu?
piątek, czerwca 23, 2017Problem marnotrawstwa żywności na świecie można uznać za powszechny. Zjawisko wyrzucania jedzenia występuje zarówno w hipermarketach, jak i w naszych domach. W ostatnim czasie przedsiębiorstwa z sektora spożywczego zaczynają działać w kierunku ograniczenia marnotrawstwa. Warto jednak przede wszystkim odpowiedzieć sobie na pytanie: jak my możemy zapobiegać marnotrawstwu we własnym domu?
Dobry zwyczaj - nie wyrzucaj
Marka Beko postanowiła
przyjrzeć się bliżej zwyczajom Polaków i ich życiu codziennemu. Dzięki
Wielkiemu Badaniu Beko dowiadujemy się, jakie Polacy mają zwyczaje dotyczące
jedzenia i zakupów. Okazało się, że aż 65% badanych wyrzuca jedzenie
przynajmniej raz w miesiącu. Wyniki mogą budzić także pewne zaniepokojenie,
jeśli spojrzymy na tygodniowe pozbywanie się jedzenia. Do wyrzucania produktów
spożywczych co najmniej kilka razy w tygodniu przyznaje się aż 16% badanych.
Z pewnością bodźcem, który
mógłby wpłynąć na zmniejszenie zjawiska wyrzucania żywności, mogłaby okazać się
możliwość wydłużenia okresu świeżości jedzenia. Z
pomocą przychodzi technologia w lodówkach Beko - komora EverFresh+. Minimalizuje
ona wahania temperatury wewnątrz szuflady poprzez zastosowanie uszczelki
naokoło pokrywy. Dzięki temu otwarcie drzwi chłodziarki nie zmienia temperatury
wewnątrz, a specjalnie wytłoczona, perforowana pokrywa gwarantuje wysoki poziom
wilgotności. Te czynniki, oraz brak skraplającej się wilgoci na dnie czy
ściankach szuflady, stwarzają idealne warunki do długotrwałego przechowywania
warzyw i owoców.
Zaplanuj dobre nawyki
Na proces marnotrawienia
jedzenia wpływa także częstotliwość robienia zakupów. Czasem zdarza, że podczas
wizyty w sklepie kupimy więcej produktów niż zakładaliśmy. Wielkie Badanie Beko
ujawniło, że statystycznie aż 35% Polaków robi zakupy codziennie. Od 3 do 6
razy w tygodniu do sklepu zagląda 44% badanych, a tylko 20% robi zakupy
spożywcze 2 razy w tygodniu lub rzadziej. W podjęciu próby ograniczenia wyrzucania
żywności może pomóc świadome planowanie oraz tworzenie listy zakupów. Twoim
głównym problemem z przechowywaniem żywności jest nieustanna walka z molami
spożywczymi? Znamy sposób na to, jak pozbyć uciążliwych owadów bezpowrotnie!
Sprawdź koniecznie na przygotowanym filmie: TU.
Prócz dobrych zwyczajów, warto
pomyśleć także o technologiach, które pomogą nam rzadziej chodzić na zakupy.
Technologia Neo Frost w lodówkach Beko polega na rozdzieleniu części chłodzącej
od mrożącej w obiegu powietrza. Każda z nich pracuje niezależnie pod względem
temperatury, wilgotności, nawiewu powietrza. Dzięki temu w lodówce Neo Frost
zamrażarka jest bez szronu i lodu, a chłodziarka z wymianą powietrza, suchym
wnętrzem i wysokim poziomem wilgoci, który po prostu nie wysusza żywności. Długo
przechowasz swoje produkty bez pleśni i wysuszania, a zapachy między komorami
nie będą się mieszać.
Technologia oszczędności
Dzięki systemowi Neo Frost
zaoszczędzamy czas i energię, przez co użytkowanie lodówki będzie proste jak
nigdy dotąd. Nie musimy się martwić również o zachowanie odpowiedniej
temperatury wewnątrz lodówki - wbudowany czujnik zrobi to za nas. Dzięki temu
przechowywana żywność pozostanie świeża na dłużej. Jest to doskonałe
rozwiązanie dla osób, które przechowują w lodówce większe ilości warzyw, owoców
lub produktów o krótkim terminie ważności. Beko wyposaża swoje lodówki również
w aktywny jonizator, który oczyszcza
przestrzeń w chłodziarce z bakterii i wirusów. Aktywny jonizator na bieżąco
neutralizuje wszystkie niechciane mikroustroje, które mogą powodować
powstawanie nieprzyjemnego zapachu wewnątrz lodówki. Ponadto zapachy nie
mieszają się ze sobą, więc nie musimy się martwić o zapakowanie każdego
produktu do oddzielnego pojemnika. Ta innowacyjna technologia nie tylko
oczyszcza wnętrze chłodziarki, ale również kontroluje świeżość i neutralizuje
powietrze znajdujące się między półkami, przez co zachowany jest jego
odpowiedni obieg. W sytuacji, w której przez nieuwagę wstawimy do chłodziarki
koszyczek malin i któraś jest spleśniała, jonizator zapobiegnie krążeniu
zalążków grzybów w powietrzu. Aktywny jonizator wpływa także na jakość
przechowywania produktów, dzięki czemu możesz cieszyć się ich świeżością przez
dłuższy czas.
Beko, jako oficjalny partner odpowiedzialnych
łasuchów uważa, że na zmniejszenie zjawiska marnotrawienia żywności ma wpływ
każdy z nas. Dzięki usystematyzowaniu swoich zwyczajów zakupowych, dobremu
planowaniu i najnowszej technologii, możemy nie tylko zwiększyć ilość swojego
czasu wolnego i zaoszczędzić pieniądze, ale również być bardziej ekologiczni.
Jak dobrze Polacy znają swoje sprzęty AGD? Jak długo zajmują im obowiązki
domowe? Znajdź odpowiedzi na te i inne pytania na stronie z wynikami Wielkiego
Badania Beko smart.beko.pl/artykuly/
Oszczędzaj cenny
czas, poznaj domowe triki Beko! Wejdź na Smart Beko i zobacz video porady.
Wyniki
podane w artykule opracowane są na podstawie badania opinii przeprowadzonego na
stronie internetowej marki Beko www.smart.beko.pl - Wielkie Badanie Beko, 2017 r.
0 komentarze