Pyszne i łatwe ciasto, gotowe w kilka minut

poniedziałek, stycznia 25, 2016

 Ciasto, które gości w moim domu od pokoleń. Robiła je moja prababcia, robi babcia oraz mama. Bardzo lekkie, wilgotne i banalnie proste do zrobienia. Ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich to najlepszy domowy wypiek, po którym szybko zostają same okruszki. Łatwe w przygotowaniu i smaczne, idealnie smakuje z popołudniową kawą.


















I chociaż ciasto robiłam dość dawno z chęcią podzielę się z Wam sprawdzonym, łatwym i szybkim przepisem. Skoro mi przy dwójce maluszków, udało się zrobić i wyszło pysznie jestem pewna, że i Wy sobie poradzicie :)
Przygotowanie: Na początku zabieramy się za surową marchew, którą ścieramy na tarce o grubych oczkach oraz rozdrabniamy orzechy włoskie. Piekarnik nastawiamy do 180 stopni (góra, dół) i przygotowujemy ciasto. Jajka ubijamy z cukrem przez około 4 minuty. Powoli, stopniowo dodajemy olej. Ciągle mieszając, stopniowo dodajemy mąkę, którą wcześniej mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy cynamon (można również dodać przyprawę do piernika- wówczas ciasto wychodzi bardziej aromatyczne). Na sam koniec dodajemy odciśniętą marchewkę i orzechy. Ciasto powinno być gęste. Tortownice (ok. 25 cm bądź prostokątną blaszkę) natłuszczamy masłem bądź wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy od 40 do 55 minut. Pod sam koniec pieczenia najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i gotowe! 
Smacznego! 

D.






Przeczytaj również

0 komentarze

Facebook

Prawa autorskie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie zdjęć i tekstu, przetwarzanie (w całości lub części) bez mojej zgody. W przypadku nieuszanowania praw autorskich na podstawie art.78, art.81 Ustawy o Prawie Autorskim oraz prawach pokrewnych z dn. 04.02.1994r. sprawa zostanie skierowana do odpowiednich organów.