Schab pod pierzynką- przepis

niedziela, sierpnia 10, 2014





Bardzo często w swojej kuchni przyrządzam dla swoich bliskich schab pod pierzynką.
Bardzo smaczne danie jednak dość kaloryczny przez sporą dawkę majonezu.
Wychodzę jednak z założenia, że można sobie od czasu do czasu pozwolić na malutką rozpustę.
Połączenie pieczarek z marchewką pasuje idealnie do schabu.
Bardzo szybki i prosty przepis na pyszny obiad :)

Czego potrzebujemy?

* schab, pieczarki, cebula, marchew, czosnek, majonez, sól, pieprz.



Wykonanie:

Schab delikatnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą, pieprzem.
Dodajemy jeden ząbek czosnku. Odkładamy w naczyniu żaroodpornym na 20 minut.




* Cebule posiekać, pieczarki pokroić dodać sól i pieprz i podsmażyć na patelni.
Podsmażony farsz wyłożyć na schab.








* Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchew. 
Starą marchew nakładamy na pieczarki. 



* Na końcu smarujemy wierzch sporą ilością majonezu.


* Pieczemy bez przykrycia około 40 minut w 180 stopniach, do zbrązowienia skórki majonezowej.

SMACZNEGO! 

** większą ilość schabu układamy na foli aluminiowej. 
** do naczynia żaroodpornego można dodać 2 łyżki oleju. 



Przeczytaj również

0 komentarze

Facebook

Prawa autorskie

Nie wyrażam zgody na kopiowanie zdjęć i tekstu, przetwarzanie (w całości lub części) bez mojej zgody. W przypadku nieuszanowania praw autorskich na podstawie art.78, art.81 Ustawy o Prawie Autorskim oraz prawach pokrewnych z dn. 04.02.1994r. sprawa zostanie skierowana do odpowiednich organów.